Zorgverzekering

Meest gestelde vragen

 • Met welke verzekeringsmaatschappijen heeft FysioMove in 2024 een contract?
 • Hieronder zie je een overzicht met welke verzekeraars wij wel en geen contract hebben. Met enkele zorgverzekeraars hebben wij in 2024 geen contract. Door de hoge eisen en lage vergoedingen kunnen wij niet de kwaliteit leveren die je van ons gewend bent. Ook zijn deze tarieven niet kostendekkend. We hebben daarom besloten deze contracten niet te tekenen. 

  Wel contract Geen contract
  DSW VGZ
  DSW VGZ Bewuzt
  InTwente IZZ
  StadHolland UMC
  ONVZ Univé
  ONVZ VGZ
  VvAa Zekur
  ENO United Consumers
  Salland
  IZA
  ASR
  Eucare
  ASR Eucare
   Ik kies zelf Aevitae
  Achmea
  CZ
  Zilveren Kruis CZ
  Interpolis
  Nationale Nederlanden
  De christelijke zorgverzekeraar CZDirect
  FBTO Just
  De Friesland
  OHRA
  Zilveren kruis ZieZo Zorg en Zekerheid
  Studenten goed verzekerd Zorg en Zekerheid
  Menzis AZVZ
  Menzis
  Hema
  Anderzorg
  VinkVink
   

 • Er zijn een heleboel zorgverzekeraars; onder welke hoofdverzekering valt mijn zorgverzekeraar?
 • Wist u dat er meer dan 40 zorgverzekeraars zijn, maar dat zij onderdeel uitmaken van slechts 10 verzekeringsmaatschappijen? Hieronder een duidelijk overzicht.

  Achmea CZ Menzis VGZ
  De Friesland CZ Anderzorg VGZ Bewuzt
  FBTO CZdirect Hema IZA
  Interpolis Just Menzis IZZ (door VGZ)
  De christelijke zorgverzekeraar Nationale Nederlanden
  VinkVink UMC
  Zilveren Kruis ZieZo OHRA
    Univé
  Zilveren Kruis
  ONVZ
   Zorg en Zekerheid VGZ
  Studenten goed verzekerd ONVZ
  Zorg en Zekerheid
  Zekur

  VvAA
  AZVZ
  United Consumers
  DSW  EUcare ASR  Eno
  DSW EUcare ASR
  Salland
  InTwente Aevitae
  Ik kies zelf

  Stad Holland  
   

  Staat een verzekeraar er niet bij? Kijk dan op de polis onder welke verzekeraar deze valt.
 • Krijg ik een deel van de fysiotherapie vergoed als de fysiotherapie praktijk geen contract heeft met de verzekeringsmaatschappij?
 • Wanneer je naar een fysiotherapeut gaat waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft, krijg je de behandeling niet altijd (volledig) vergoed. De hoogte van het deel dat wel vergoed wordt, verschilt per zorgverzekeraar. Meestal wordt 50 tot 100 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed. Een deel wordt dus vergoed door de verzekeraar en een deel door de klant.

  Dit betekent dat je waarschijnlijk tussen de 11 en 27 euro per behandeling bij moet betalen indien de fysiopraktijk geen contract heeft met de zorgverzekeraar. In sommige gevallen wordt de hele behandeling vergoed. De zorgverzekeraar heeft de precieze bedragen nog niet bekend gemaakt.
 • Wat is een handige website om zorgverzekeraars te vergelijken?
 • Goed om te weten voordat je naar een vergelijkingssite gaat: zorgverzekeraars betalen voor vergelijkingssites, waardoor niet alle zorgverzekeraars worden weergegeven op de sites. Onze favoriet DSW is bijvoorbeeld op geen enkele vergelijkingssite te vinden.

  Twitter bericht DSW:
  Waarom we niet voorkomen op vergelijkingssites: we betalen ze niet. Vergelijkingssites zijn webshops geworden. Verzekeraars betalen voor elke afgesloten polis en dat heeft een sterke invloed op de resultaten. Wij worden liever echt gewaardeerd, dan betaald gewaardeerd #principeel

  Hieronder enkele voorbeelden van vergelijkingssites:
  zorgkiezer.nl
  independer.nl
  zorgwijzer.nl
  pricewise.nl
  overstappen.nl
 • Kan het verstandig zijn om alleen een basisverzekering af te sluiten en geen aanvullende verzekering?
 • Je bepaalt zelf of een aanvullende verzekering nodig is. Bijvoorbeeld omdat je verwacht zorg nodig te hebben die niet onder de basisverzekering valt. Denk hierbij aan extra vergoedingen voor fysiotherapie, brillen of de tandarts.

  Als je gezond bent en weinig tot geen zorg gebruikt, dan is een aanvullende zorgverzekering vaak niet nodig. De basiszorgverzekering vergoedt in dat geval namelijk alle noodzakelijke zorg. Je kiest zelf je hoeveelheid zekerheid en wat je daarvoor wilt betalen.

  Door geen aanvullende verzekering af te sluiten is het mogelijk om elke maand geld opzij te leggen. Mocht je toch een keer extra zorg (bijvoorbeeld fysiotherapie) nodig hebben dan is het mogelijk om de zorg te betalen vanuit dit potje.
 • Kan ik overstappen van verzekeringsmaatschappij als ik een chronische aandoening heb?
 • Mensen denken vaak dat ze niet kunnen overstappen van zorgverzekering als ze een chronische aandoening (bijvoorbeeld MS) hebben. Overstappen van basisverzekering is echter altijd mogelijk. Er geldt namelijk een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat de verzekeraar je nooit mag weigeren als klant.

  Heb je een uitgebreide aanvullende verzekering nodig? Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of de tandarts? Dan stelt de zorgverzekeraar je soms eerst een aantal medische vragen. Op basis van je antwoorden bepaalt de zorgverzekeraar of hij je accepteert als klant. De zorgverzekeraar kan je weigeren bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Op de website van de zorgverzekeraar is te zien of je zonder medische selectie bij de zorgverzekeraar terecht kunt. DSW heeft bijvoorbeeld GEEN medische selectie, waardoor je gewoon een aanvullende verzekering kunt afsluiten.

  Verder is het ook mogelijk om je aanvullende verzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je je basisverzekering hebt. Dat kan niet bij alle zorgverzekeraars. De consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van zorgverzekeraars waar je terecht kunt voor een losse aanvullende verzekering.
 • Ik moet een zorgverzekering regelen voor het hele gezin. Is het handig om iedereen op dezelfde zorgverzekering te zetten?
 • Zeker niet altijd, ons advies is een aparte zorgverzekering voor alle gezinsleden af te sluiten, want jullie hebben waarschijnlijk verschillende behoeften qua zorg.
 • Welke verzekeringsmaatschappijen ondersteunen het beste de fysiotherapeut en waar laten de meeste fysiotherapeuten zichzelf verzekeren?
 • Van de 10 verzekeraars zijn er slechts 2 zorgverzekeraars die ons redelijke tarieven bieden (gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek) en ons niet allerlei eisen opleggen, waardoor we minder tijd hebben om zorg te verlenen. Dit zijn DSW en ONVZ. De therapeuten van FysioMove zijn zelf verzekerd bij DSW of ONVZ.
 • Wat zijn de voor- en nadelen als ik overstap van een collectieve zorgverzekering naar een reguliere zorgverzekering?
 • Een collectieve zorgverzekering geldt voor groepen, bijvoorbeeld werknemers van een bepaalde organisatie of leden van een vereniging. De zorgverzekeraar kan korting (meestal slechts 5%) en speciale zorgdiensten bieden, omdat de verzekering voor een grotere groep wordt afgesloten.

  Wat zijn de nadelen van een collectieve zorgverzekering?
  De premie van de basiszorgverzekering (dus zonder aanvullend pakket) is soms duurder bij een collectieve zorgverzekering dan bij een reguliere zorgverzekering. Verder hebben mensen soms het idee dat overstappen niet verstandig is, omdat ze dan de korting mislopen. Echter is het soms voordeliger om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen, omdat de korting niet heel hoog is.
 • Wat is een restitutiepolis en wat is hier het voordeel van?
 • Het voordeel van een restitutiepolis is dat je volledig vrije zorgkeuze hebt. Je zit dus niet vast aan gecontracteerde zorgverleners. In tegenstelling tot de combinatie- of naturapolis hoef je nooit een gedeelte van de rekening zelf te betalen. Tenzij het onnodig hoge kosten zijn.

  Restitutie is een ander woord voor terugbetaling. Het principe van een restitutiepolis is dan ook dat je de rekening voor de zorg eerst zelf betaalt en vervolgens opstuurt naar de zorgverzekeraar. Deze betaalt de kosten terug als die vallen binnen de dekkingsvoorwaarden van de verzekering.
 • Ik heb momenteel een chronische indicatie. Volgend jaar hebben jullie geen contract met mijn huidige zorgverzekering. Ik wil graag bij jullie blijven. Wat betekent dit voor mij?
 • Wanneer je een chronische indicatie hebt, krijg je de behandeling vergoed vanaf de 21e behandeling. Deze behandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je dus zelf of worden vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.

  Ben je over de eerste 20 behandelingen heen zou je ervoor kunnen kiezen om bij je huidige zorgverzekeraar te blijven. Je ontvangt van ons dan de nota van de behandeling(en). Vervolgens betaal je de nota zelf en dien je de nota in bij jouw verzekeraar. Deze zal (een deel van) de kosten aan je terugstorten of met je verrekenen.

  Je zou ervoor kunnen kiezen om met je basisverzekering over te stappen naar een andere verzekering. Een zorgverzekeraar mag je aanvraag van je basisverzekering nooit weigeren.

  Ook kan je ervoor kiezen om ook met je aanvullende verzekering over te stappen. Echter is er dan een kans dat je door je chronische aandoening niet door de medische selectie komt (zie vraag 6).

  In dat geval kan je er ook voor kiezen om je aanvullende verzekering bij je huidige zorgverzekering te behouden en over te stappen van basisverzekering. Vraag na bij jouw huidige zorgverzekering of dit mogelijk is.
 • Ik wil mij graag voldoende verzekeren voor fysiotherapie. Welke zorgverzekeringen raden jullie mij dan aan in 2023?
 • Aanbevolen polissen fysiotherapie 2023
       
  Verzekeraar Naam Polis Beh/jaar Prijs/maand
  DSW AV-Top 27 € 180,50
  InTwente AV-Top 27 € 180,70
  Stad Holland Uitgebreide AV 27 € 186,00
  Stad Holland Extra uitgebreide AV 36 € 203,50
  Zilveren Kruis 3 Sterren polis
  (met restitutie)
  27 € 191,00

  Uitgangspunten en disclaimer
  De aanbevolen polissen hebben als basis de volgende uitgangspunten: Minimaal 20 keer fysiotherapie, vergoeding ongecontracteerde zorg minimaal 32 euro per zitting, vrije keuze voor arts, therapeut, en/of ziekenhuis en geen medische selectie.

  De in dit overzicht opgenomen informatie is in de periode van 15 tet en met 22 november overgenomen van website van zorgverzekeraars door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Dit overzicht dient ter informatie. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
 • Zou ik een korte samenvatting kunnen krijgen met daarin het advies van de fysiotherapeut?
 • Fysiotherapie nodig? Kies bewust! Kies voor goedbetaalde zorg!

  CZ Achmea DSW 
  VGZ ASR ONVZ
  Zorg en Zekerheid Menzis  
  Caresq  
  ENO    

FysioMove maakt fysiotherapie toegankelijk, begrijpelijk en leuk!