top of page

Zorverzekering

Image by Scott Graham

Veelgestelde vragen over de zorgverzekering
Update 28-12-2022


We zitten alweer aan het einde van het jaar en dat betekent dat het tijd is om goed na te denken over welke zorgverzekering je volgend jaar gaat nemen. In het aanbod van alle verschillende zorgverzekeraars kan het lastig zijn door de bomen het bos te zien. Wij willen jullie graag ondersteunen bij het maken van de keuze door antwoord te geven op veelgestelde vragen.

 

Hou onze social mediakanalen komende dagen goed in de gaten. Je hebt tot 31 december de tijd om de zorgverzekering aan te passen. Pak aan het eind van het jaar even de tijd voor een verstandige en weloverwogen keuze, zodat je het hele jaar goed bent verzekerd.

 

Mocht je een vraag hebben die er niet tussen staat, stel deze dan aan je fysiotherapeut, face-to-face of via info@fysiomove.com

Veelgestelde vragen:

1.  Er zijn een heleboel verzekeringsmaatschappijen; onder welke hoofdverzekeraar valt mijn zorgverzekeraar?

2. Met welke verzekeringsmaatschappijen heeft FysioMove in 2023 een contract?

3. Krijg ik een deel van de fysiotherapie vergoed als de fysiotherapie praktijk geen contract heeft met de verzekeringsmaatschappij?

4. Wat is een handige website om zorgverzekeraars te vergelijken?

5. Kan het verstandig zijn om alleen een basisverzekering af te sluiten en geen aanvullende verzekering?

6. Kan ik overstappen van verzekeringsmaatschappij als ik een chronische aandoening heb?

7. Ik moet een zorgverzekering regelen voor het hele gezin. Is het handig om iedereen op dezelfde zorgverzekering te zetten?

8. Wat zijn de voor- en nadelen als ik overstap van een collectieve zorgverzekering naar een reguliere zorgverzekering?

9. Wat is een restitutiepolis en wat is hier het voordeel van?

10. Welke verzekeringsmaatschappijen ondersteunen het beste de fysiotherapeut en waar laten de meeste fysiotherapeuten zichzelf verzekeren?
11. Ik heb momenteel een chronische indicatie. Volgend jaar hebben jullie geen contract met mijn huidige zorgverzekering. Ik wil graag bij jullie blijven. Wat betekent dit voor mij?
12. Ik wil mij graag voldoende verzekeren voor fysiotherapie. Welke zorgverzekeringen raden jullie mij dan aan in 2023?

13. Zou ik een korte samenvatting kunnen krijgen met daarin het advies van de fysiotherapeut?

 

1.   Er zijn een heleboel zorgverzekeraars; onder welke hoofdverzekering valt mijn zorgverzekeraar?

Wist u dat er meer dan 40 zorgverzekeraars zijn, maar dat zij onderdeel uitmaken van slechts 10 verzekeringsmaatschappijen? Hieronder een duidelijk overzicht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Met welke verzekeringsmaatschappijen heeft FysioMove in 2023 een contract?


Hieronder ziet je een overzicht met welke verzekeraars wij wel en geen contract hebben. Met enkele zorgverzekeraars hebben wij in 2023 geen contract. Door de hoge eisen en lage vergoedingen kunnen wij niet de kwaliteit leveren die je van ons gewend bent. Ook zijn deze tarieven niet kostendekkend. We hebben daarom besloten deze contracten niet te tekenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

3. Krijg ik een deel van de fysiotherapie vergoed als de fysiotherapie praktijk geen contract heeft met de verzekeringsmaatschappij?

 

Wanneer je naar een fysiotherapeut gaat waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft, krijg je de behandeling niet altijd (volledig) vergoed. De hoogte van het deel dat wel vergoed wordt, verschilt per zorgverzekeraar. Meestal wordt 50 tot 100 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed. Een deel wordt dus vergoed door de verzekeraar en een deel door de klant

 

Dit betekent dat je waarschijnlijk tussen de 11 en 27 euro per behandeling bij moet betalen indien de fysiopraktijk geen contract heeft met de zorgverzekeraar. In sommige gevallen wordt de hele behandeling vergoed. De zorgverzekeraar heeft de precieze bedragen nog niet bekend gemaakt.

4. Wat is een handige website om zorgverzekeraars te vergelijken?

 

Goed om te weten, voordat je naar een vergelijkingssite gaat: zorgverzekeraars betalen voor vergelijkingssites, waardoor niet alle zorgverzekeraars worden weergegeven op de sites.

 

Onze favoriet DSW is bijvoorbeeld op geen enkele vergelijkingssite te vinden.

 

Twitter bericht DSW:

DSW staat niet op de vergelijkingssite.

Waarom we niet voorkomen op vergelijkingssites: we betalen ze niet. Vergelijkingssites zijn webshops geworden. Verzekeraars betalen voor elke afgesloten polis en dat heeft een sterke invloed op de resultaten. Wij worden liever echt gewaardeerd, dan betaald gewaardeerd #principeel

Hier

Hieronder enkele voorbeelden van vergelijkingssites:

https://www.zorgkiezer.nl

https://www.independer.nl

https://www.zorgwijzer.nl

https://www.pricewise.nl
https://www.overstappen.nl

 

 

5. Kan het verstandig zijn om alleen een basisverzekering af te sluiten en geen aanvullende verzekering?

 

Je bepaalt zelf of een aanvullende verzekering nodig is. Bijvoorbeeld omdat je verwacht zorg nodig te hebben die niet onder de basisverzekering valt. Denk hierbij aan extra vergoedingen voor fysiotherapie, brillen of de tandarts.

 

Als je gezond bent en weinig tot geen zorg gebruikt, dan is een aanvullende zorgverzekering vaak niet nodig. De basiszorgverzekering vergoedt in dat geval namelijk alle noodzakelijke zorg. Je kiest zelf je hoeveelheid zekerheid en wat je daarvoor wilt betalen.

 

Door geen aanvullende verzekering af te sluiten is het mogelijk om elke maand geld opzij te leggen. Mocht je toch een keer extra zorg (bijvoorbeeld fysiotherapie) nodig hebben dan is het mogelijk om de zorg te betalen vanuit dit potje.

 

 

6. Kan ik overstappen van verzekeringsmaatschappij als ik een chronische aandoening heb?

 

Mensen denken vaak dat ze niet kunnen overstappen van zorgverzekering als ze een chronische aandoening (bijvoorbeeld MS) hebben. Overstappen van basisverzekering is echter altijd mogelijk. Er geldt namelijk een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat de verzekeraar je nooit mag weigeren als klant.

 

Heb je een uitgebreide aanvullende verzekering nodig? Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of de tandarts? Dan stelt de zorgverzekeraar je soms eerst een aantal medische vragen. Op basis van je antwoorden bepaalt de zorgverzekeraar of hij je accepteert als klant. De zorgverzekeraar kan je weigeren bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Op de website van de zorgverzekeraar is te zien of je zonder medische selectie bij de zorgverzekeraar terecht kunt. DSW heeft bijvoorbeeld GEEN medische selectie, waardoor je gewoon een aanvullende verzekering kunt afsluiten.

 

Verder is het ook mogelijk om je aanvullende verzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je je basisverzekering hebt. Dat kan niet bij alle zorgverzekeraars. De consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van zorgverzekeraars waar je terecht kunt voor een losse aanvullende verzekering.

 

 

7. Ik moet een zorgverzekering regelen voor het hele gezin. Is het handig om iedereen op dezelfde zorgverzekering te zetten?


Zeker niet altijd, ons advies is een aparte zorgverzekering voor alle gezinsleden af te sluiten, want jullie hebben waarschijnlijk verschillende behoeften qua zorg.

 

 

8. Welke verzekeringsmaatschappijen ondersteunen het beste de fysiotherapeut en waar laten de meeste fysiotherapeuten zichzelf verzekeren?

 

Van de 10 verzekeraars zijn er slechts 2 zorgverzekeraars die ons redelijke tarieven bieden (gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek) en ons niet allerlei eisen opleggen, waardoor we minder tijd hebben om zorg te verlenen. Dit zijn DSW en ONVZ.

 

De therapeuten van FysioMove zijn zelf verzekerd bij DSW of ONVZ.

 

 

9. Wat zijn de voor- en nadelen als ik overstap van een collectieve zorgverzekering naar een reguliere zorgverzekering?

 

Een collectieve zorgverzekering geldt voor groepen, bijvoorbeeld werknemers van een bepaalde organisatie of leden van een vereniging. De zorgverzekeraar kan korting (meestal slechts 5%) en speciale zorgdiensten bieden, omdat de verzekering voor een grotere groep wordt afgesloten.

 

Wat zijn de nadelen van een collectieve zorgverzekering?
De premie van de basiszorgverzekering (dus zonder aanvullend pakket) is soms duurder bij een collectieve zorgverzekering dan bij een reguliere zorgverzekering. Verder hebben mensen soms het idee dat overstappen niet verstandig is, omdat ze dan de korting mislopen. Echter is het soms voordeliger om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen, omdat de korting niet heel hoog is.

 

 

10. Wat is een restitutiepolis en wat is hier het voordeel van?

 

Het voordeel van een restitutiepolis is dat je volledig vrije zorgkeuze hebt. Je zit dus niet vast aan gecontracteerde zorgverleners. In tegenstelling tot de combinatie- of naturapolis hoef je nooit een gedeelte van de rekening zelf te betalen. Tenzij het onnodig hoge kosten zijn.

 

Restitutie is een ander woord voor terugbetaling. Het principe van een restitutiepolis is dan ook dat je de rekening voor de zorg eerst zelf betaalt en vervolgens opstuurt naar de zorgverzekeraar. Deze betaalt de kosten terug als die vallen binnen de dekkingsvoorwaarden van de verzekering.

11.  Ik heb momenteel een chronische indicatie. Volgend jaar hebben jullie geen contract met mijn huidige zorgverzekering. Ik wil graag bij jullie blijven. Wat betekent dit voor mij?

 

Wanneer je een chronische indicatie hebt, krijg je de behandeling vergoed vanaf de 21e behandeling. Deze behandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je dus zelf of worden vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.

Ben je over de eerste 20 behandelingen heen zou je ervoor kunnen kiezen om bij je huidige zorgverzekeraar te blijven. Je ontvangt van ons dan de nota van de behandeling(en). Vervolgens betaal je de nota zelf en dien je de nota in bij jouw verzekeraar. Deze zal (een deel van) de kosten aan je terugstorten of met je verrekenen.

Je zou ervoor kunnen kiezen om met je basisverzekering over te stappen naar een andere verzekering. Een zorgverzekeraar mag je aanvraag van je basisverzekering nooit weigeren.
 
Ook kan je ervoor kiezen om ook met je aanvullende verzekering over te stappen. Echter is er dan een kans dat je door je chronische aandoening niet door de medische selectie komt (zie vraag 6).

In dat geval kan je er ook voor kiezen om je aanvullende verzekering bij je huidige zorgverzekering te behouden en over te stappen van basisverzekering. Vraag na bij jouw huidige zorgverzekering of dit mogelijk is.

12. Ik wil mij graag voldoende verzekeren voor fysiotherapie. Welke zorgverzekeringen raden jullie mij dan aan in 2023?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13. Zou ik een korte samenvatting kunnen krijgen met daarin het advies van de fysiotherapeut?

VRAAG 1.png
ZV Stoplicht.png
Zorgverzekering fysiotherapie 2023 (Poster A2 liggend)_DEF.jpg
Logo FysioMove Velserbroek praktijk voor Fysiotherapie
bottom of page